Menu

Mikä on megapikseli?

julkaistu February 03, 2018

 

'' Parempi kuvanlaatu, parempi mieli''

- Camsec

 

Valvontakameroita valittaessa on hyvä tietää, miten eri megapikselit ja kamerat eroavat toisistaan.

 

Resoluutiolla eli erottelukyvyllä tarkoitetaan pikseleiden määrää kuvassa. Mitä enemmän kuvassa on pikseleitä, sitä korkeampi on resoluutio. Toisin sanoen mitä korkeampi on resoluutio, sitä parempi on kuvanlaatu.

Pikseli on käytännössä yksi värillinen piste kuvassa. Megapikseli tarkoittaa miljoonaa pikseliä. Esimerkiksi 2MP kuvassa on karkeasti kaksi miljoonaa yksittäistä pistettä eli pikseliä.

Kuvanlaatuun vaikuttavat myös kuvan pakkausmenetelmä, valaistus, kuvakennon fyysinen koko sekä valvontakamerassa käytettävän objektiivin laatu.

Mitä tiiviimmäksi kuvaa pakataan, sitä huonommaksi muuttuu kuvanlaatu. On tärkeää huomioida, että kameran valaisuolosuhteet olisivat riittävän hyviä, jotta saadaan aikaan paras mahdollinen kuvanlaatu. Hämärissä valaisuolosuhteissa pakkauksen vaikutus kuvan laatuun on vieläkin jyrkempi.

 

Tästä videosta näet, miten analogikameran kuvanlaatu ja resoluutio eroaa IP-kamerasta, jossa pikseleitä on huomattavasti enemmän.
Vasemalla puolella vanha analogikamera, oikealla nykyaikainen IP-kamera.

Alla olevassa kuvassa näet kuinka paljon resoluutio vaikuttaa kuvan kokoon. Suurempi resoluutio ei paranna ainoastaan kuvan terävyyttä/laatua, vaan mahdollistaa myös suurempien alueiden valvonnan vähemmillä valvontakameroilla.


 

Eri megapikseleillä voi olla eri kuvasuhde. Sillä tarkoitetaan videokuvan leveyden suhdetta kuvan korkeuteen.

Yleisimmät kuvasuhteet ovat 4:3 ja 16:9.
4:3 eli SD (Standard Definition) kuvasuhde on neliönmuotoinen ja se on ollut esimerkiksi television kuvasuhde alkuajoilta saakka.
 

16:9 on laajakuva (Widescreen), joka on 4:3 kuvasuhdetta suurempi leveyssuunnassa. Nykypäivänä kaikki HD videot (kuten HD, Full HD, 4K ja 8K) ovat kuvasuhteella 16:9.  

Resoluutiotaulukko kuvaa valvontakameroiden megapikselit, resoluutiot ja kuvasuhteet. Esimerkiksi 2MP valvontakameran resoluutio on leveydeltään 1920 pikseliä ja korkeudeltaan 1080 pikseliä. 2MP valvontakameran kuva on laajakuva (16:9). Testi!

 


JÄTÄ KOMMENTTI

* Kommentti tarkistetaan ennen julkaisua.


Takaisin ylös