Lämpökamerat valvonnassa

Lämpökamarat valvonnassa – huippuluokan turvallisuutta ympäri vuorokauden

”Normaalit” videokamerat ovat jo pitkään pystyneet tallentamaan erittäin korkealaatuista kuvaa hyvässä valossa, mutta jo hämärässä, saati sitten pimeässä niiden toimivuus heikkenee. Koska vahinko ei tule kello kaulassa, eivät murrot ja ilkivaltakaan ajoitu aina päivän valoisiin hetkiin, joten öinen valvonta on ollut käytännössä viime vuoteen asti turvajärjestelmissä väistämättä heikommalla tasolla, ja moni laaja varastoalue on jouduttu valaisemaan öisin vain ja ainoastaan valvonnan mahdollistamiseksi.

Vaikka lämpökamera on periaatteeltaan yksinkertainen, kamerahan vain muuntaa lämpösäteilyn ihmissilmälle näkyväksi, ja lämpökameroita on ollut jo pitkään kaupan jopa kännyköiden lisälaitteina, ei turvajärjestelmiin soveltuvia lämpökameroita kuitenkaan ole ollut saatavilla. Soveltuvat lämpökamerat olivat paitsi pitkään kömpelöitä, niin myös niiden erottelukyky on kehittynyt selvästi hitaammin kuin normaaleissa kameroissa.

Huonosta erottelukyvystä johtuen on lämpökameralla yleensä käytännössä voinut vain todeta, että siellä on ”jotain lämpöistä”, käytännön esimerkkinä heikkoresoluutioisella lämpökameralla ei ole voinut esimerkiksi erottaa maastosta onko lämmin kohde auringon päivällä lämmittämä kivi vai alkava tulipalo. Tällaisilla lämpökameroilla on valvonta vaatinut jonkun jatkuvasti tarkkailemaan kuvaa, ja lisäksi käytännössä kaikki havainnot on jouduttu selvittämään ja tarkistamaan paikan päällä, jolloin reagointi on ollut hitaampaa ja virhehälytyksiä on tullut paljon.


Video: Dahua TPC-BF2120 hybridilämpökameran testi / Youtube: CCTVnerd


Kameravalvonnan uusi sukupolvi - älykkäät algoritmit ja tekoäly

Dahua on nyt tuonut markkinoille uuden malliston valvontakameroissa, joissa on mukana uuden sukupolven lämpökamerat. Näissä kameroissa on paitsi pystytty lämpökuvan
pikseleitä lisäämään yli 40 %aiemmasta, niin lisäksi kuvankäsittely pystyy yhdistämään selvästi aiempaa paremmin silmälle näkyvää ja -näkymätöntä valoa.

Lauseet kuulostavat normaalilta tekniseltä hifistelyltä, mutta nyt kehityksellä on dramaattinen merkitys valvontakameroille. Dahuan lämpökameroiden kuvan laatu on saatu nyt niin hyväksi, että valvonnassa voidaan hyödyntää älykkäita algoritmejä ja tekoälyä.

Näiden Dahuan uusien lämpökameroiden tarkkuus riittää jo siihen, että valvontajärjestelmä toimii samalla tavalla ja tarkkuudella, oli päivä tai yö.

Dahua lämpökameroihin tekoälyä voi hyödyntää nyt samoissa toiminnoissa kuin näkyvän valon kameroissa. Esimerkiksi aluevalvonnassa tunkeutujan havainnointi toimii nyt jatkuvasti, kaikkina vuorokauden aikoina, ja kaikissa sääolosuhteissa. Tunkeutujan havainnointi toiminnossa yksi viiden metrin korkeuteen asennettu lämpökamera valvoo sata metriä pitkää näkymätöntä ”aitaa”, kun joku ylittää tämän rajan, suorittaa algoritmi välittömän hälytyksen. Kamera voi myös seurata tunkeutujaa automaattisesti, samoin tekoäly pystyy kuvasta tunnistamaan mitä tunkeutuja tekee, myös muut tekoälyn tuomat automaattitoiminnot, kuten valvonta-alueelta puuttuvan esineen tai sinne tuodun ylimääräisen esineen havainnointi, saadaan toimimaan myös öisin.

 

Tulipaloriskit ja turvallisuus teollisuudessa - lämpökamerat vartioimaan

Lämpökameralla on varsinkin teollisuudessa ja aluevartioinnissa muitakin merkittäviä käyttösovelluksia kuin vain tunkeutumisen havainnointi. Esimerkiksi teollisuuden yleisten kunnossapito-ohjeistuksen mukaan sähkökeskuksia suositellaan lämpökuvattavaksi niiden olosuhteista riippuen 6 kk – 3 vuoden välein. Lämpökuvauksella voidaan havainnoida vioittuneet ja huonokuntoiset osat, jotka aiheuttavat kohonneiden käyttökustannusten lisäksi turvallisuus- ja tulipaloriskejä. Alueella, jossa on paljon sähkökeskuksia, muuntamoita tai vaikka suuria koneita, voidaan lämpökameroilla suorittaa jatkuvaa, automaattista kunnossapidon ja käyttöturvallisuuden valvontaa, jolloin tekoäly ilmoittaa automaattisesti poikkeamista.

Samoin varsinkin varastoalueiden valvonnassa lämpökamerat lisäävät paloturvallisuutta, lämpökamera havaitsee ja hälyttää automaattisesti kohonneesta lämpötilasta, paljon ennen kuin savua tai liekkejä on havaittavissa, joten hälytys saadaan usein ratkaisevia minuutteja nopeammin, jolloin vahingot onnistutaan vielä rajaamaan.

Lämpökameran mahdollisuudet valvontaan ovatkin erittäin moninaiset, ja vasta uusimpien kameroiden ominaisuudet ovat mahdollistanet lämpökameroiden automatisoinnin valvontaan, joten kokemusta niiden mahdollisuuksista ja sovellusten toteutuksesta ei ole monella turva-alan ammattilaisellakaan. Siksi onkin erittäin hyvä, että lämpökameroidenkin hyödyntämisessä voi turvautua Camsecin turvakartoitukseen ja asiantuntemukseen. Camsec edustaa ja asentaa Dahuan valvontakameroita, joten tunnemme uudet valvonnan lämpökamerat todella hyvin, ja meidän avullamme saadaan varmasti toteutettua toimiva ja turvallinen kameravalvonta, ympäri vuorokauden.

 

VIDEO: Dahuan lämpökameran eri käyttösovellukset valvonnassa / Youtube: Dahua Technology Channel

Suunnittelemme ja toteutamme lämpö- ja erikoisvalvontaratkaisuja kohteen tarpeiden mukaan.
Jätä kommentti

Blogi

MEISTÄ

<ly-as-12892326>about</ly-as-12892326>

Me Camsecillä olemme asiantunteva turvapalveluiden tiimi, jonka visiona on luoda turvallisempi ympäristö nykyteknologiaa hyödyntäen.

Lue lisää

KIRJOITUKSET

Miten tunnistan ammattilaistason turvajärjestelmän?

Miten tunnistan ammattilaistason turvajärjestelmän?

April 21, 2019

Miksi maksaisin ammattilaistason laitteista, jos saan kaiken tarvittavan halvalla?Kun...

0 kommenttia
Lämpökamerat valvonnassa

Lämpökamerat valvonnassa

February 20, 2019

Lämpökamarat valvonnassa – huippuluokan turvallisuutta ympäri vuorokauden ”Normaalit” videokamerat...

0 kommenttia
Dahua & Ajax

Dahua & Ajax

January 12, 2019

Vihdoin! Ajaxin hälytysjärjestelmän mobiiliversion uusimpaan ohjelmistopäivitykseen on lisätty valvontakameroiden...

0 kommenttia
Varkaan kuva somessa

Varkaan kuva somessa

November 26, 2018

"Mitä yksityiskohtaisemmin henkilön voi kuvasta tunnistaa, sitä enemmän tulee...

0 kommenttia