Menu

Kodin turvajärjestelmä

julkaistu November 26, 2018

Turvajärjestelmä kotiin

Turvajärjestelmä mielletään edelleen hyvin pitkälti varkauksia ja murtoja ehkäisevänä järjestelmänä, Suomen yleistä turvallisuutta pidetään niin hyvänä, että moni kokee siksi sen tarpeettomaksi. Vaikka Suomessa ei enää eletä muutaman vuosikymmenen takaisessa lintukodossa, jossa jätettiin ulko-ovet lukitsematta, niin asenteelle on toki myös perusteita.

Vaikka asuntomurron ”musta Pekka” osuukin keskimäärin viiteen asuntoon joka päivä, on se asunnon vakavista turvallisuusriskeistä lopulta verrattain pieni määrä. Tilastojen perusteella Suomessa tapahtuu vuosittain siis noin 1800 asuntomurtoa. Pelkästään tulipaloja on vuosittain yli kuusi kertaa enemmän, noin 12 000 ja vesivahinkoja sattuu melkein kaksikymmentä kertaa useammin, yli 35 000 vuodessa. Myös suurin osa henkilötapaturmista sattuu tutuissa ja turvallisissa kotioloissa.

Tilastollisesti koti on siis yllättävän vaarallinen paikka, vaikka se mielikuvissa on nimenomaan se turvallinen ja luotettava paikka. Hyvin toteutettu turvajärjestelmä pystyy kuitenkin tuomaan realismin paljon lähemmän mielikuvaa.


Omalla videokuvalla voi olla myös monesti turhia hälytyksiä ehkäisevä vaikutus, kaikissa hälytyksissä tilanteen vakavuus on heti helposti tarkistettavissa kuvasta - onko kuistilla väijymässä kansainvälinen murtokopla vai säikähtänyt DHL:n lähetti?
 


Kameravalvonnan hankinta on mietittävä muustakin lähtökohdasta, kuin asuntomurtojen pelosta

Nykyaikainen turvajärjestelmän ja kameravalvonnan hankinta on aina syytä tehdä kartoittamalla kokonaisuus, ja räätälöidä se tarpeen mukaiseksi. Jos taloudessa on pieniä lapsia ja lemmikkejä tarvitaan täysin erilainen kokonaisratkaisu, kuin yksinäiselle eläkeläiselle. Turvakartoituksessa kannattaa totta kai pyytää avuksi Camsec:n ammattilainen, jolloin asiantuntija kartoittaa juuri sopivimman ja toimivimman ratkaisun. Monesti myös kotona ”silmä tottuu” tiettyihin turvallisuusriskeihin, joihin ulkopuolinen asiantuntija osaa heti kiinnittää huomiota.

Turvallisuuskartoitusta kannattaa aina tehdä myös ainakin osittain itse, valvonta- ja automatiikka on osa ratkaisua, mutta sekin saadaan aina toimivammaksi, kun ne mietitään osaksi kokonaisuuta. Moni asia on ratkaistavissa ilman elektroniikkaa: Pienten lasten intoa tökkiä pistorasioita, liukastumisia ja kaatumisia yms. jokapäiväisiä riskejä ei ole yleensä järkevää ratkoa valvonnalla, vaan minimoida ne muilla ratkaisuilla ja keskittyä valvontajärjestelmässä oikeisiin asioihin.

Toki ulkopuolinen kartoitus ei ole välttämätön, järjestelmät ovat helposti laajennettavissa, eikä hukka-investointeja voi käytännössä tehdä. Tarjolla on useita erinomaisia aloituspaketteja, kuten Fibaro starter kit; joka hyödyntää avointa kotielektroniikan standardia. Nykyisin tätä standardia käyttää jo yli 250 laitevalmistajaa, joten järjestelmään pystyy helposti liittämään uusia laitteita, joista monet eivät välttämättä ole edes varsinaisia turvajärjestelmiä. Tulevaisuudessa tulevat myös turvajärjestelmien, energiansäästön, kodin- ja viihde-elektroniikan laitteet osittain yhdistymään, joten mahdollisimman avoin standardi on osa tulevaisuuden älykotia.

Kuvassa: Fibaro Starter Kit , Z-Wave aloituspaketti

Valvonko itse vai valitsenko vartiointiliikkeen?

Markkinoilla on paketteja, joissa vartiointiliike päivystää myös asuntojen hälytyksiä. Käytännössä kuitenkin jo taajamien reunoilla voi vartijan paikalle tulo kestää yli puoli tuntia, joten usein tehokkaampi ratkaisu on äänekäs hälytys, ja laadukas videovalvonta, jonka kautta voi tarkistaa riittääkö tilanteen ratkaisemiseksi soitto naapurille vai tarvitaanko paikalle jo virkavaltaa. Tämä tulee myös yleisesti edullisemmaksi, kun välttyy kuukausimaksuilta.

Omalla videokuvalla voi olla myös monesti turhia hälytyksiä ehkäisevä vaikutus, kaikissa hälytyksissä tilanteen vakavuus heti helposti tarkistaa kuvasta, onko kuistilla väijymässä kansainvälinen murtokopla vai säikähtänyt DHL:n lähetti?

Kameravalvonta tarjoaa myös laajempaa turvallisuutta, kuin perinteinen kodin hälytysjärjestelmä. Kameran avulla voidaan tarkentaa montaa muutakin, paljon arkipäiväisempää asiaa kuin murtoja. Pienten yksin kotona olevien koululaisten vanhemmille on rauhoittavaa, että tilanne kotona voidaan tarkistaa tarvittaessa etänä, samoin teinien vanhempia varmasti kiinnostaa, ettei rauhallinen kimble-ilta parin kaverin kanssa vain lipsahda koko kylän kotibileiksi.

Mitä asioita kannattaa huomioida?

Turvajärjestelmän normaalit peruselementit ovat:
 

  • Kameravalvonnalla varustettu murtohälytys, jota tarpeen mukaan täydennetään lasirikko yms. ilmaisimilla.
  • Hälytysjärjestelmään liitetyt paloilmaisimet
  • Vesivuotovahdit riskialttiisiin tiloihin
  • Sähköpistorasioiden ohjaukset, ainakin jos joutuu aina muistelemaan, muistiko sammuttaa silitysraudan tai kahvinkeittimen.

Perusjärjestelmän jälkeen voi turvajärjestelmää varustaa ja täydentää helposti tarpeen mukaisilla lisäyksillä, älykkäistä itkuhälyttimistä alkaen. Oikein mitoitettu turvajärjestelmä tuo mielenrauhaa ja vähentää murron riskiä, ammattivoro osaa erottaa suojatut ja suojaamattomat kodit. Ensimmäinen askel on kattava kodin turvakartoitus asiantuntijan kanssa.


Video: Langattomien hälytysjärjestelmien uusi sukupolvi - Ajax Systems täysin langaton kodin hälytysjärjestelmä on palkittu maailman parhaaksi kotihälytysjärjestelmäksi.
 

JÄTÄ KOMMENTTI

* Kommentti tarkistetaan ennen julkaisua.


Takaisin ylös