Kannataisiko uusia valvontajärjestelmä?

Syitä vaihtaa vanhat analogiset kamerat nykyaikaisiin-IP kameroihin on monia.

IP-kameran ja vanhan analogikameran tärkein ero näkyy kuvanlaadussa.

Yleisimmissä Suomessakin asennetuissa vanhoissa valvontakameroissa on resoluutio max 720x480. Meidän valikoimassamme valvontakameroiden resoluutiot ovat alkaen 1920x1080 eli Full HD. Resoluutioiden eroista voit lukea tarkemmin tästä . Tuodaksemme esille, kuinka huonot oikeasti vanhan kameran kuvat ovat, vertailimme ensimmäiseksi analogikameran kuvia Fosbaby P1 -itkuhälyttimen kuviin.

Kyseisen vauvamonitorin resoluutio on 1280 x 720 eli 720p eli HD. Vertailukuva näkyy oikealla.

On hyvä huomioida, että vertailukuvassa analoginen kamera on optisesti zoomattu paljon lähemmäksi, kun vauvamonitori. Sen näet esimerkiksi siitä, että katselukulma on itkuhälyttimessä huomattavasti laajempi. Optisesti lähemmäksi zoomattu kuva on siis aina parempi, kuin kauempaa otettu kuva. Kuvittele, miltä kuva näyttäisi, jos olisimme tajunneet ottaa kuvan myös kauemmaksi zoomattuna.

Onko vauvamonitorimme kuva on parempi kun valvontakamerasi kuva? Jos vastasit kyllä, suosittelemme, että käyt vilkaisemassa
kauppaamme ja harkitset järjestelmäsi nykyaikaistamista :)
 

Muita tärkeitä eroja:

  • IP-kamerat voit kytkeä minne tahansa verkkoon (internet), myös langattomasti! Analogikameroissa kaapelit pitää vetää aina kamerasta tallentimeen asti ja ohjattavissa analogikameroissa tarvitaan vielä erilliset kaapelit ohjausta varten.
  • IP-kamerat ovat paljon "älykkäämpiä". Esimerkkejä älykkyydestä ovat mm. liiketunnistus, kasvojen tunnistus, ohjattavissa kameroissa automaattinen seuranta, rekisterikilpien tunnistus sekä kaksisuuntainen ääniyhteys. Analogikamerat lähettävät vain kuvaa tallentimelle.
  • Suurimmissa osissa IP-kameroissa on myös muistikorttipaikka, mikä mahdollistaa kuvan tallentamisen myös kameran sisällä. Kun analogikamerat olivat ajankohtaisia, muistikortit olivat vielä niin isoja, että ne eivät olisi edes mahtuneet kameroihin :)
  • Älykkäämpiin IP-kameroihin voidaan kytkeä myös hälytyslaitteita.
  • Viimeiseksi yksi tärkeimmistä eroista: kaikki tarjoamamme kamerat ovat etänä seurattavia mm. älylaitteiden kautta!

 

 

Koska vertailu meidän 2 MP / Full HD kameroihin ei olisi välttämättä ollut reilua, päätimme aloittaa Fosbaby P1 -itkuhälyttimellä.


Tässä vertailussa käytimme Dahua mini 2MP ohjattavaa, 4x zoom valvontakameraa. Kuva on otettu 2 päivää myöhemmin kuin analogikameran kuva ja välillä kerkesi lumi sulamaan, eikä valo heijastu samalla tavalla kuin edellisessä kuvassa.


 

Vasemmanpuoleisissa kuvissa on vertailtu analogijärjestelmän ja nykypäiväisen IP-järjestelmän tallentimia. Ylimmäinen on Dahuan tallennin 16 kameralle, alempana vanha analogisten kameroiden tallennin (vain 6 kameralle), joka oli ennen käytössä asiakkaallamme.

 

Tässä kuvassa on uusi Dahua kiinteä IP -bulletkamera  ja Fineo -analogikamera. Bulletkameran resoluutio on (4MP) 2592x1520, sen kuvanlaatu on melkein 4 kerta parempi kun analogikameran (720x480). Kyseisen Fineo -analogikameran asiakas oli ostanut n. 6 vuotta sitten. Vastaavia myydään kuitenkin vieläkin, joten kannattaa olla tarkkana.


Alempana erilaisia IP-kameroita

Kiinteillä kameroilla tarkoitetaan valvontakameroita, jotka kuvaavat aina samaa vakioitua kuva-alaa. Niitä on olemassa sekä sisä- että ulkokäyttöön. Ulkokäyttöön tarkoitetut kamerat ovat sääsuojauskotelolla varustettuja ja niitä voi käyttää myös sisätiloissa, mutta sisäkameroita ei suositella käytettäviksi ulkona, sillä kylmä ilma ja kosteus vaurioittavat kameran tekniikkaa.

Kiinteät kupukamerat ovat ominaisuuksiltaan ja käyttötarkoituksiltaan samanlaisia kuin bulletkamerat. Kupukamera ei kuitenkaan ole esineenä niin silmiinpistävä. Vandaalisuojauksen ansiosta niitä voidaan sijoittaa myös alemmaksi helpottamaan esimerkiksi henkilöiden tunnistamista.

PT-kamerat (PanTilt) ovat ohjattavia ja PTZ- kameroita (PanTiltZoom) on mahdollista sekä ohjata että zoomata optisesti. Näiden kameroiden kääntöpää pyörii akselinsa ympäri ~360 astetta ja kameran ylös-alas kääntäminen mahdollistaa jopa korkealla horisontin yläpuolella olevien kohteiden valvonnan. Näitä käytetään yleensä laajojen ulkoalueiden valvonnassa.

Fisheye-kamera soveltuu parhaiten sellaisten tilojen valvontaan, joissa halutaan valvoa moneen suuntaan samanaikaisesti. Fisheye-valvontakamera valvoo suuria tiloja ilman ''kuolleita kulmia''.  

Erikoiskamerat ovat pääsääntöisesti tarkoitettu ammattikäyttöön, kuten esimerkiksi:


* lämpökamerat
* EX-kamerat eli räjähdysherkkien tilojen kamerat
* EMP-kamerat eli elektromagneettiselta pulssilta suojatut kamerat

ERILAISET IP-VALVONTAKAMERAT

Valvontakameroita on saatavana erikokoisia ja erityyppisiä. Kamerat valitaan aina käyttötarkoituksen mukaan kohteeseen sopiviksi. Kameroita voi erotella käyttötarkoituksen, koteloinnin tai ominaisuuksien mukaan.

 Jätä kommentti

Blogi

MEISTÄ

<ly-as-12892326>about</ly-as-12892326>

Me Camsecillä olemme asiantunteva turvapalveluiden tiimi, jonka visiona on luoda turvallisempi ympäristö nykyteknologiaa hyödyntäen.

Lue lisää

KIRJOITUKSET

Miten tunnistan ammattilaistason turvajärjestelmän?

Miten tunnistan ammattilaistason turvajärjestelmän?

April 21, 2019

Miksi maksaisin ammattilaistason laitteista, jos saan kaiken tarvittavan halvalla?Kun...

0 kommenttia
Lämpökamerat valvonnassa

Lämpökamerat valvonnassa

February 20, 2019

Lämpökamarat valvonnassa – huippuluokan turvallisuutta ympäri vuorokauden ”Normaalit” videokamerat...

0 kommenttia
Dahua & Ajax

Dahua & Ajax

January 12, 2019

Vihdoin! Ajaxin hälytysjärjestelmän mobiiliversion uusimpaan ohjelmistopäivitykseen on lisätty valvontakameroiden...

0 kommenttia
Varkaan kuva somessa

Varkaan kuva somessa

November 26, 2018

"Mitä yksityiskohtaisemmin henkilön voi kuvasta tunnistaa, sitä enemmän tulee...

0 kommenttia