Nykyajan valvontajärjestelmät

10 seikkaa, jotka sinun tulisi tietää nykyajan valvontajärjestelmistä

Yhä useampi suomalainen harkitsee turvajärjestelmän käyttöönottoa, eikä syyttä. Esimerkiksi asuntomurrot ovat tuplaantuneet maassamme viimeisen kymmenen vuoden aikana, ja pelkästään vuonna 2017 kasvaneet peräti 17 prosenttia edellisestä vuodesta. Neljännes murroista sijoittuu pääkaupunkiseudulle, ja tihutöiden tekijöinä ovat entistä useammin ammattimaiset rikosliigat. Tämä pahentaa murtojen systemaattisuutta ja onnistumisprosenttia, sekä vaikeuttaa rikosten selvittämistä. Niinpä hyvän valvontajärjestelmän hankkiminen on ajankohtaisempaa kuin koskaan. Hyvät turvakamerat ja valvontajärjestelmät ovat yksityishenkilöiden lisäksi elintärkeitä useimmille yrittäjille, kuten esimerkiksi liiketilojen tai vastaanottojen omistajille. Lisäksi kameroita ja hälytysjärjestelmiä asennetaan autotalleihin sekä varastotiloihin, joiden arvokasta sisältöä ei pystytä kaiken aikaa vartioimaan miesvoimin.

Olitpa sitten uunituore kesämökin omistaja, yrittäjä, tai huolestunut pikkulasten vanhempi, olet saattanut pohtia olisiko valvontajärjestelmän käytöstä hyötyä juuri sinulle.

Alla listaammekin kymmenen valvontajärjestelmien etua ja ominaisuutta, jotka kenties helpottavat päätöstäsi. Lisäksi valitset avullamme juuri itsellesi parhaiten sopivan tuotteen tai tuotepaketin.

Maksuton turvakartoitus
lähialueilla

Lisää turvallisuutta kotiisi tai yritykseesi JO TÄNÄÄN.

Me Camsecillä sitoudumme ratkaisemaan turvallisuusongelmasi kokonaisvaltaisesti. Älykkäästi. Laadukkaasti.

Valikoimastamme löytyy jotakin kaikille budjeteille ja kaikkiin tarpeisiin, niin ulko- kuin sisävalvontaankin.

JA ILMAN KUUKAUSIMAKSUJA.

Maksuton turvakartoitus
lähialueilla

Lisää turvallisuutta kotiisi tai yritykseesi JO TÄNÄÄN.

Me Camsecillä sitoudumme ratkaisemaan turvallisuusongelmasi kokonaisvaltaisesti. Älykkäästi. Laadukkaasti.

Valikoimastamme löytyy jotakin kaikille budjeteille ja kaikkiin tarpeisiin, niin ulko- kuin sisävalvontaankin.

JA ILMAN KUUKAUSIMAKSUJA.


1. Turvajärjestelmä valvoo silloinkin, kun kukaan ei voi olla paikalla

Esimerkiksi kesämökkien varustelutaso on viime vuosina kasvanut, ja varkaatkin ovat sen huomanneet. Vaikka Suomi onkin kaiken kaikkiaan suhteellisen turvallinen maa, tehdään meillä esimerkiksi asuntomurtoja vuosittain noin 2000.

Nykyaikainen valvontajärjestelmä on valppaana silloinkin, kun kukaan ei voi olla fyysisesti paikalla vahtimassa kotia, liiketilaa tai varastoa. Etävalvontaan on kehitetty laaja ja monimuotoinen valikoima tuotteita, joiden toiminnan voit räätälöidä juuri sinun tarpeisiisi sopivaksi.

Asuntomurtojen selvitysprosentti laskee, mikäli murto havaitaan vasta viikkoja tai kuukausia itse tapahtumaa myöhemmin. Niinpä reaaliajassa tapahtuva valvontajärjestelmän hälytys helpottaa ja nopeuttaa rikokseen reagoimista sekä parhaassa tapauksessa sen selvittämistä.

2. Uuden ajan valvontajärjestelmät ovat joustavia ja monipuolisia

Tänä päivänä valvontajärjestelmän hankkijan ei tarvitse tyytyä vain yhdenlaiseen perusmalliin tai tuotteeseen. Valittavana on laaja valikoima erilaisia hälyttimiä, kameroita, liiketunnistimia, tallentimia, sekä lisäksi lasirikkoilmaisimia ja vuotohälytyksiä. Myös sisä- ja ulkokäyttöön valitaan erilaiset, juuri niihin suunnitellut tuotteet, ja osa tuotteista soveltuu kumpaankin käyttötarkoitukseen.

Nykyiset valvontajärjestelmät vakuuttavat monilla säädettävillä ominaisuuksillaan. Esimerkiksi kameroiden tarkkailualuetta ja suuntaa voi säätää, ja tuotteilla on erilaisia zoom-, tilt- ja pan-ominaisuuksia. Ammattimaiset, liiketiloihin tarkoitetut kamerat tunnistavat älykkäiden ominaisuuksien avulla esimerkiksi asiakkaiden tyypillisiä kulkureittejä, jotta valvonta voitaisiin kohdistaa juuri sinne, missä sitä eniten tarvitaan. Lisäksi valittavana on jopa 360 asteen kalansilmäkameroita - kuolleita kulmia ei jää.

Kuvaustekniikan halpenemisen myötä useimmilla nykyisillä valvontajärjestelmillä on kristallinkirkas kuva. Tämä siis riippumatta siitä, seurataanko kuvaa älypuhelimen tai suuremman näytön kautta. Lisäksi esimerkiksi sisäänrakennetut suodattimet ja led-valot antavat kameroille hyvän pimeänäön. Voit lisätä useimpiin valvontapaketteihin ulkoisia tuotteita oman tarpeesi mukaan.

Useammat valvontakameroiden valmistajat noudattavat ONVIF –standardia, mikä mahdollistaa tuotteiden mukautuvuuden myös monien muiden valmistajien videovalvontalaitteisiin.

Video: Dahua PTZ19240V ohjattava valvontakamera 40x zoomilla.

3. Kilpailukykyiset hinnat: Valvontakameroita löytyy nyt jokaiselle kukkarolle

Yksityishenkilöiden kannalta ilahduttavaa on se, että ammattimaiset valvontakamerat ja –järjestelmät ovat nyt tulleet myös tavallisen tallaajan ulottuville hintojen kohtuullistumisen myötä. Halvimmillaan kameran voi tilata Kiinasta parilla kympillä – joskin hieman hinnakkaampaa ostosta kannattaa harkita. Puuromainen kuva kun ei välttämättä auta rikoksen selvittämisessä, ja tuotteen laatu kasvaa huomattavasti vain muutaman lisäkympin sijoituksella.

Erittäin laadukas WiFi –kamera irtoaa jo satasella, ja maksaa itsensä varmasti takaisin niin mielenrauhana kuin siinä valitettavassa tilanteessa, että murto tai muu vaaratilanne oikeasti tapahtuu. Jopa pikkukameran ominaisuuksia voi usein säätää kohteeseen sopivaksi.

Mikäli puolestaan etsit ammattimaista täyden palvelun valvontajärjestelmää, on valittavanasi käytännössä rajattomien yhdistelymahdollisuuksien tuotepaketteja, joihin voi kytkeä jopa kymmeniä kameroita ja hälyttimiä. Ammattilaislaitteet optimoidaan luonnollisesti tarpeidesi mukaisiksi.

4. Valvontajärjestelmän käyttö ehkäisee murtoja ja muita turvallisuusongelmia

Varkaat valitsevat helpommin kohteekseen valvomattoman tilan. Niinpä näkyvän kameran tai turvajärjestelmän asentaminen jo itsessään ehkäisee murtoja.

Asiattomien kulkijoiden pelotteluun voi käyttää myös sireenihälytystä tai liiketunnistimella toimivaa valoa. Vaikka kukaan ei sireeniä kuulisikaan, ei voro tai muu rikollinen sitä toki tiedä, ja parhaassa tapauksessa luikkii paikalta pakoon poliisien pelossa.

5. Lapsiperheiden ja vanhusten turvallisuus paranee

Huolettaako vanhuksen tai esimerkiksi muistisairaan pärjääminen yksin kotona? Tai murehditko silloin, kun lapset on jätettävä keskenään leikkimään?

Erilaisia järjestelmiä voi harkita perheenjäsenten ja muiden läheisten turvallisuuden varmistamiseksi. Muistathan kuitenkin kaikkien oikeuden yksityisyyteen: Et saa kuvata ihmisiä järjestelmällisesti ilman heidän suostumustaan, etkä salakuvata ketään esimerkiksi WC-tiloissa. Kotonakin tapahtuvasta valvonnasta on ilmoitettava kaikille osapuolille, eikä valvontatuotteita saa koskaan käyttää tirkistelyyn.

Mikäli vanhuksen pärjääminen huolettaa, voit esimerkiksi saada hälytyksen hänen poistuessaan kotoa – vanhuksen omalla suostumuksella, tietenkin. Mikäli puolestaan on syytä epäillä lasten joutuvan vaaraan, voi kamera ovella tai pihalla olla hyvä idea. Sisätiloissa kuvaaminen sopii useimmiten esimerkiksi liiketiloihin tai vastaanotolle, ja kameran asentamista muihin tiloihin tulee harkita tarkoin.

Ylittääkö kameran tuoma turva yksityisyyden suojan oleellisella tavalla? Onko sen asentaminen hyvän maun mukaista? Ja ennen kaikkea: Varmista, onko se laillista.

"Et saa kuvata ihmisiä järjestelmällisesti ilman heidän suostumustaan.

6. Uudenaikaiset järjestelmät tunnistavat ihmisten aiheuttamien vaaratilanteiden lisäksi myös vesivahingot ja muut poikkeavuudet niin sisä- kuin ulkotiloissakin

Uudenaikaiset valvonta- ja turvajärjestelmät eivät rajoitu ainoastaan valvontakameroihin, vaan tarjolla on myös laaja valikoima erilaisilla tekniikoilla toimivia liiketunnistimia. Uudenaikaiset liiketunnistimet pystyvät erottamaan esimerkiksi lemmikkien liikkeet tai tuulenpuuskat aidoista vaaratilanteista, mikä vähentää vääriä hälytyksiä.

Erilaiset ikkuna- ja ovihälyttimet asennetaan tarkoituksenmukaisiin paikkoihin, joissa ne tukevat valvontakameroiden toimintaa. Lisäksi valvontalaite voi ilmoittaa tulipalosta tai vesivahingosta sellaisessa tilanteessa, jossa sireenihälytys ei ole riittävä. Esimerkiksi kesämökin palohälytintä ei välttämättä ole kuulemassa kukaan, jolloin älylaitteeseen lähetetty viesti tukee sen toimintaa oleellisesti.

 

7. Hälytyskeskus tai poliisi saa välittömästi ilmoituksen vaarasta

Valvontajärjestelmän hälytykset voi asentaa kulkemaan suoraan turvallisuuspalveluntarjoajalle tai poliisille. Näin järjestelmän toiminta ei ole riippuvainen siitä, pystytkö itse juuri sillä hetkellä reagoimaan tilanteeseen.

Hälytyksiä voi myös räätälöidä: Voit itse seurata valvontakameran kuvaa reaaliajassa sijainnistasi riippumatta, ja käyttää turvallisuuspalveluita apunasi silloin kun sinulla ei ole mahdollisuutta tilan tarkasteluun.

8. Nykyaikaiset valvontakamerat tunnistavat myös kasvot

Kasvojentunnistusominaisuus alkaa olla uusissa IP-kameroissa jo vakiovaruste, mikä helpottaa datan analysointia ja järkevöittää hälytyksiä. Eihän ole mielekästä saada hälytystä joka kerta kun lapset tulevat koulusta kotiin tai kun naapurisi käy sovitusti kastelemassa kukkia lomasi aikana. Hälytyksen tulisi aktivoitua ainoastaan asiattoman henkilön saapuessa paikalle.

Kasvojentunnistus on myös liiketilan omistajalle aivan ykkösjuttu valvontajärjestelmää valitessa, sillä sen monipuolisuus soveltuu useampaan käyttötarkoitukseen. Sen avulla voidaan esimerkiksi tunnistaa aiemmin ongelmia aiheuttanut henkilö ihmisvilinästä, jolloin vartija saadaan paikalle välittömästi. Lisäksi kasvojentunnistuksen avulla voidaan analysoida yrityksen asiakaskuntaa ja sen liikkumista tilassa, sekä kohdentaa markkinointia tehokkaasti. Kasvojentunnistuksen avulla analysoit asiakkaidesi ikä- ja sukupuolijakaumaa, sekä asetat mainoskyltit juuri sinne, mistä ne parhaiten huomataan.

Video: BBC toimittaja John Sudworth kävi testaamassa Kiinassa Dahuan valvontakameroiden kasvojentunnistusominaisuutta (Face Recognition). Esittelyn yhteydessä toimittaja etsintäkuulutettiin ja saatiin kiinni jo 7 minuutissa innovatiivisten Dahuan valvontakameroiden ansiosta.

9. Uusissa valvontajärjestelmissä on laadukkaat tallennusominaisuudet

Hyvä valvontajärjestelmä ei ainoastaan välitä kuvaa vaan myös tallentaa sitä järkevällä tavalla. Kuvavirta tallentuu vuorokauden ympäri esimerkiksi pilvipalveluun tai kovalevytilalle, ja sitä tarkastellessa voi helposti hypätä yli sellaisia sekvenssejä, joissa mitään ei tapahdu. Lisäksi tallentimien uudenlainen tekniikka mahdollistaa datan korkean siirtonopeuden sekä materiaalin tehokkaan, kompressoivan talletuksen.

10. Yhdistät langattoman laitteen helposti niin älypuhelimeesi, tablettiin kuin tietokoneeseen

Nykyiset valvontajärjestelmät välittävät tiedot salamannopeasti eteenpäin, joten niiden tallentama kuva ja ääni säilyy, vaikka itse järjestelmä tai kamera tuhottaisiin.

Myös valvontajärjestelmien sabotoiminen on nykyisin entistä hankalampaa. Kameroissa ja hälyttimissä on tehokkaat rikkoutumisenesto-ominaisuudet sekä ensiluokkaiset sääsuojat. Lumen-, sateen-, tuulen- ja sumunpitävät laitteet suorittavat näin ollen tehtävänsä erinomaisesti myös hankalissa sääolosuhteissa.

Kuva: Axis Companion valvontajärjestelmä. Axis Communications ruotsalainen yritys, joka on yksi maailman johtavista videovalvontalaitteiden valmistajista.


Nykyaikaisen valvontajärjestelmän valinta perustuu yksilöllisiin tarpeisiisi ja mieltymyksiisi, sillä tuotevalikoima on viime vuosina laajentunut huimasti, ja hyödyntää uusinta teknologiaa. Useimmat tuotteet sopivat niin yksityishenkilöiden kuin ammattilaisten tarpeisiin, ja lisäksi erilaisia tuotteita voi näppärästi yhdistellä toisiinsa valvonnantarpeen muuttuessa tai kasvaessa.

Mikäli et ole aivan varma siitä, hyötyisitkö valvontakameran tai muun laitteen asentamisesta, voit aloittaa hankkimalla huokean tuotteen. Monissa tapauksissa jo pieni sijoitus riittää tuomaan lisämukavuutta ja turvaa haluamaasi paikkaan, ja laitteiston laajentamista voi harkita sitä mukaa kun tarvetta ilmenee. Fiksusti sijoitettu kamera ja tarra turvallisuusyrityksen valvonnasta voi estää jo monta harmia.

Ethän kuitenkaan tuudittaudu valvontajärjestelmän tuomaan turvallisuuden tunteeseen. Ovien lukitsemisesta, hanojen sulkemisesta, sekä arvokkaiden tavaroiden asianmukaisesta säilytyksestä tulee edelleen huolehtia entiseen tapaan. Ikkunaverhot suljetaan esimerkiksi huoneessa, jossa on hintava taulu-TV, ja asianmukaisesta lukitsemisesta huolehditaan kaikkialla. Takalukot ja turvalukot tukevat valvontajärjestelmän toimintaa, hidastaen kutsumattoman vieraan tunkeutumista tilaan. Mikäli tunkeutuminen on jostakin syystä odotettavissa, kannattaa jonnekin tilaan jättää valo päälle, tai hankkia sellainen valo, joka aktivoituu havaitessaan liikettä.

"Mikäli tunkeutuminen on jostakin syystä odotettavissa, kannattaa jonnekin tilaan jättää valo päälle, tai hankkia sellainen valo, joka aktivoituu havaitessaan liikettä.Jätä kommentti

Blogi

MEISTÄ

<ly-as-12892326>about</ly-as-12892326>

Me Camsecillä olemme asiantunteva turvapalveluiden tiimi, jonka visiona on luoda turvallisempi ympäristö nykyteknologiaa hyödyntäen.

Lue lisää

KIRJOITUKSET

Miten tunnistan ammattilaistason turvajärjestelmän?

Miten tunnistan ammattilaistason turvajärjestelmän?

April 21, 2019

Miksi maksaisin ammattilaistason laitteista, jos saan kaiken tarvittavan halvalla?Kun...

0 kommenttia
Lämpökamerat valvonnassa

Lämpökamerat valvonnassa

February 20, 2019

Lämpökamarat valvonnassa – huippuluokan turvallisuutta ympäri vuorokauden ”Normaalit” videokamerat...

0 kommenttia
Dahua & Ajax

Dahua & Ajax

January 12, 2019

Vihdoin! Ajaxin hälytysjärjestelmän mobiiliversion uusimpaan ohjelmistopäivitykseen on lisätty valvontakameroiden...

0 kommenttia
Varkaan kuva somessa

Varkaan kuva somessa

November 26, 2018

"Mitä yksityiskohtaisemmin henkilön voi kuvasta tunnistaa, sitä enemmän tulee...

0 kommenttia